Az IFC Konstancára, Európa új Rotterdamjára fogad

Az International Finance Corporation (IFC), a Világbank beruházási divíziója aktív befektetõ szerepet vállalt a román logisztikai piacon.

"Románia listavezetõ minden jelentõs logisztikai társaság számára, azonban ezek bemenetele a helyi termelési kapacitás és az infrastruktúra fejlõdésének függvénye" – nyilatkozta Peter de Ruiter, a Corporate Tax divízió vezetõje, a Pricewaterhouse Coopers Románia pénzügyi szolgáltatási csoport vezetõje. "Azonban a haladás lassúbb, mint vártuk. A munkabérek növekedtek, ezért a zöldmezõs beruházások már nem annyira vonzóak Romániában" – ítélte meg a helyzetet.

Románia Európai Úniós csatlakozásával a román piac elõnyös helyzetbe került a konstancai kikötõ által. "Minden, ami termelési elõnyt jelent Németország keleti határain innen, olcsóbban beszerezhetõ Konstancán keresztül, mint Rotterdamon át, ezért Romániának esélye van arra, hogy az Európai Únió világkereskedelmének keleti kapuja legyen. Komoly beruházásokat várunk." – vélelmezte Gerard Kuijs, a holland Archicom tanácsadó társaság vezérigazgatója, a múlt héten Bukarestben lezajlott logisztikai szeminárium egyik szervezõje.

A szakértõk szerint Konstancának minden esélye megvan, hogy Európa második Rotterdamja legyen. "Gondoljanak arra, hogy egy négyzetméter beépített logisztikai szolgáltató terület sem létezett öt évvel ezelõtt Romániában, de öt éven belül négy-öt millió négyzetméter lesz" – egészítette ki Kuijs. "A következõ években az Európai Únióba irányuló, konstancai kikötõn keresztül érkezõ áruk értéke várhatóan 1,5 milliárdról 4-5 milliárdra fog növekedni."

Az International Finance Corporation (IFC), a Világbank beruházási divíziójának befektetései is bizonyítják, hogy a román logisztikai piac vonzó a külföldi befektetõk számára.

(Capital, 2007. november 28., kivonat) 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s