Terv: Temesvár-Konstanca gyorsforgalmi vasút

Románia pénzügyi támogatást szeretne igényelni a Temesvár – Konstanca gyorsforgalmi vasúti vonal számára.

A bukaresti hatóságok határozottak az említett gyorsforgalmi vasúti vonal megépítésének tekintetében, mely összekötné a magyar határt, Temesvárt, Bukarestet és Konstancát, valamint a Párizs – Strassburg – Stuttgart – Bécs – Pozsony – Budapest vonal meghosszabbítását jelentené.

Jacques Barrot, az Európa Tanács alelnöke látogatást tett a konstancai kikötõben, Ludovic Orbán román közlekedési miniszter kíséretében. A látogatás során a román miniszterazt nyilatkozta, hogy a tanulmányt készítõ cég kiválasztására vonatkozó pályázatot két hónapon belül meghirdetik. "A román kormány már aláírt egy közös nyilatkozatot a magyar kormánnyal. Utóbbi támogatást szerzett az Európa Tanácstól a gyorsforgalmi vasúti vonal számára Budapestig. Szükségünk van arra, hogy a vasúti vonalat a magyar kormány hozza el a határig" – pontosított Orbán. "Szükséges, hogy a vonal bekerüljön az EU-forrásokból támogatott projektek közé. Tárgyaltunk errõl Jacques Barrot úrral, és õ nyitott volt a projektünkre" – mondta a közlekedési miniszter.

Bukarest optimista és reméli, hogy a projekt 6-7 év alatt megvalósul. A gyorsforgalmi vonalon a szerelvények 250 km/óra sebességgel közlekednének. A vasútépítõk a kivitelezési költségeket 10-12 millió euro/km értékre becslik, összesen 6 milliárt euróra.

(Forrás: Cuget liber, 2008. március 10.) 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s