Törökország megépíti az Isztambul-csatornát

Az Isztambul-csatorna hossza 50 km, szélessége 150 m, mélysége 25 m lesz, és lehetővé fogja tenni a tranzitot, akár napi 160 hajó számára, ideértve a nagy tankereket is, jelentette ki Erdogan török miniszterelnök, hozzátéve, hogy a munkálatok tervezése két évet vesz igénybe.
Egy újságírói kérdésre válaszolva, Isztambul polgármestere kijelentette, hogy a projekt költsége meghaladná a 10 Mld USD-t és az építés 8 évet venne igénybe.
Az új csatorna megépítésének célja a Boszporusz tehermentesítése. Az amerikai Energiaügyi Információs Intézet szerint a Boszporusz a világ egyik legzsúfoltabb helye, és egyik legnehezebb tengeri útvonala. 2009-ben kb. 2.9 M hordó nyersolajt szállítottak naponta a Boszporuszon, ami kevesebb, mint a 2004-ben szállított napi 3,4 M hordó. A csökkenés annak következménye, hogy Oroszország exportálni kezdett kőolajat a Balti-tenger kikötőiből is.
A legnagyobb Boszporuszon átkelő hajókat „suezmaxes”-nek nevezik (mint a legnagyobb, Suez-i csatornán is átkelő hajókat), teherbíró képességük eléri az 1 M hordót. Az Isztambul-csatorna lehetővé tenné a kétszer ekkora hajók átkelését is a Fekete-tenger irányába.
„Törökországnak 2023-ig szűksége van erre a nagyszerű, bolondos projektre”, jelentette ki Erdogan, a Török Köztársaság kikiáltásának 100. évfordulójára vonatkozva.
(Forrás: Ziua de Constanta, 2011. április 28.)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s