A Fekete-tenger körüli autópálya román szakaszáról

A román Közlekedési Minisztérium egy új autópályát akar építeni, amely része lesz a 7.000 km hosszú Fekete-tenger Körgyűrűnek. A Fekete-tenger körüli autópálya a következő városokat kötné össze: Isztambul, Samsun és Trabzon (Törökország), Batumi és Poti (Grúzia), Novorossiysk, Rostov / Don, Taganrog (Oroszország), Mariupol, Odessza (Ukrajna), Kisinyov (Moldva), Bukarest (Románia), Haskovo (Bulgária). Az autópálya hosszabbítása eljutna Komotini és Aleksandroupolisig (Görögország).
A Románián áthaladó szakasz két változatban épülhet meg. A fő változat nyomvonala Albita (román határtelepülés Moldva irányában) – Focsani – Ploiesti – Bukarest – Giurgiu, a teljes hossza 456,8 km és beruházási értéke 2,7 milliárd euró. Az pótváltozat nyomvonala Albita – Focsani – Ploiesti – Bukarest – Konstanca, hossza 622 km, beruházási értéke 3,17 milliárd euró. A beruházás állami költségvetésből vagy PPP konstrukcióban valósulna meg.
Alexandru Nazare közlekedési miniszter úgy véli, hogy az Európai Unió határainak bővítésével, a régió gazdaságai is csatlakozni fognak az egységes piachoz, így az infrastruktúra integrációja alapvető fontosságú lesz az együttműködési lehetőségek kihasználásához.
A négysávos autópálya megépítésével kapcsolatos együttműködési megállapodást a 8 érintett ország kormányainak képviselői írták alá 2007 áprilisában, Belgrádban, majd 2008. november 1.-én hatályba lépett. A projekt megvalósítására jött létre egy technikai titkárság, melynek székhelye Thesszalonikiben van.

(Forrás: Gandul.info, 2012.03.12.)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s