Tárgyalások a Fekete-tenger körüli autópályáról

A Fekete-tenger Körüli Gazdasági Együttműködési Szervezet tanácskozása alkalmával Törökország, mint az Isztambulban tartott 20. summit házigazdája szorgalmazta, hogy a régióhoz tartozó államok fokozzák politikai szinten a tárgyalásokat a korábban befagyasztott témákban is.
A 12 tagország (Oroszország, Törökország, Bulgária, Románia, Ukrajna, Moldova, Görögország, Azerbajdzsán, Örménia, Grúzia, Albánia és Szerbia) egy jobb gazdasági együttműködést tűztek ki célul, mely a régió békéjét és stabilitását képes konszolidálni. A tanácskozást Szerbia (mint az első félév soros elnöke) és Törökország (mint következő, július 1.-től soros elnök) vezették. Az államfők, illetve kormányfők találkozását megelőzte a Külügyminiszterek Tanácsának soron kívüli tanácskozása.
A Szervezet kiemelt projektjei közé tartozik a kb. 7.000 km hosszú Fekete-tenger körüli autópálya is, mely összekötné a régió államait, felhasználva a Törökországba és Görögországba már használatban levő szakaszokat. A projekt megvalósításának még nincs eldöntött határideje.
Tárgyalások folynak a vízumeljárás egyszerűsítéséről is, de csak a tehergépjármű-vezetők részére a tagországok közötti áruforgalomhoz kapcsolódóan, ugyanis az ilyen jellegű nehézségek lassítják a kereskedelmi kapcsolatokat.
A Szervezet tagországainak együttes területe 20 millió négyzetkilométer, összes lakóssága pedig 340 millió fő.
(Forrás: Telegraf, 2012. június 27.)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s