Ismét indul a Dunán a konténerjárat

A konstancai Hajózható Csatornákat Kezelő Rt (A.C.N.), valamint a Transcanal (melyet az osztrák Helogistics Holding GmbH ellenőriz) együttműködési megállapodást írtak alá egy vonaljárat megnyitásáról a szerbiai-, a magyarországi Dunai kikötők és Konstanca között, nyilatkozta Daniel Georgescu, az A.C.N. vezérigazgatója. Egy közös tárgyalás lesz még a konstancai kikötő vezetőségével is.
A konténerjáratot hetente háromszor tervezik indítani, akár 250 TEU / járat forgalommal, így a szolgáltatás a gazdaságossága miatt vonzó lehet a magyar, szerb és román megbízók számára. Természetesen, a járat sikeressége függ a nyári dunai vízhozamtól is.
A korábbi tapasztalat nem túl biztató. A Helogistics Holding GmbH 2010-ben indította a Konstanca – Belgrad – Budapest járatot, heti gyakorisággal, 144 TEU-s bárkákkal. Már abban az évben a konténerforgalom a 10.000 TEU küszöböt átlépte. 2011-ben, a hosszú szárasság ellenére, a csatornai forgalom a 14.000 TEU-t túllépte, de 2012-ben bebukott, azaz a járatot megszüntették a túl alacsony vízszint miatt.
Reméljük, hogy a nyáron a Duna barátságos lesz, és nem fog nehézségeket gördíteni az új vonaljárat elé.

(Forrás: Cuget Liber, 2013. május 13.)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s