180-nál több vendég a Konstancai Kikötő Napján

Konstanca Kikötő Napját 10. alkalommal rendezték meg Budapesten. Az eseményt november 17-én rendezték meg Budapesten a Bethlen Gábor Közalapítvány Palotájában, 180-nál több meghívott jelenlétében, köztük a magyar üzleti élet szereplői, diplomaták, áruforgalomhoz kapcsolódó magyar cégek és szervezetek képviselői. Az eseményt megrendező Konstancai Kikötő képviselői mellett jelen lesznek a Hajózható Csatornák, a Chimpex, Comvex, Socep, TTS, Umex, CSCT és Barter Port Operator képviselői is. Az idei eseményen a korszerű Konstancai kikötő alapkő letételének 120. évfordulója meghatározó jelentőséget kapott.

“A kétoldalú árucsere hagyományos tapasztalataira alapozva, az összes fuvarozási módot kihasználva, Románia és Magyarország megértették, hogy a Duna kereskedelmi lehetőségeit a folyam menti országok és a belföldi kikötők javára kell kihasználni, melyek a Konstancai kikötő által kiszolgált hinterlandot képezik. Az elmult 10 évben a Fekete-tenger egyedüli tengeri és folyami kikötője és a releváns magyarországi olyan kereskedelmi egységek, melyek érdekeltek voltak a Konstancai kikötőben, mint a Fekete-tenger kapujában együtt dolgoztak és bebizonyították, hogy csakis együtt dolgozva lehetne többet elérni”, mondotta Marian Tanase, a Kikötő vezérigazgató-helyettese. Egy átalakuló piacon, az évtized során a Konstancai kikötő sikeres szerepet játszott mint Magyarország fő tranzit kikötője.

Dr. Marius Lazurca, Románia Magyarországi Nagykövete jelezte Románia fontosságát a magyar gazdaság számára, hiszen a második legnagyobb piacot képezi a magyar termékek számára. “A korszerű infrastruktúra, a versenyképes szolgáltatások, a környezet iránti odafigyelés egy életképes alternatívát alakít a magyar gazdaságnak, hogy a Kaukázusi és a Távol-Keleti piacokra eljusson”, nyilatkozta Románia Magyarországi Nagykövete.

Kiss Zoltán, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnöke az esemény során elmondta, hogy a Kamarának szándéka, hogy fontos partnere legyen a Konstancai kikötőnek és az ott lebonyolított üzleteknek.

Alexandru Madalin Craciun, a Kikötő kereskedelmi igazgatója kiemelte a Konstancai kikötő fontosságát Magyarország számára, mint ideális kapcsolat Közép- és Kelet-Európa, illetve Közel-Kelet és Közép-Ázsia között. A résztvevőknek bemutatták a kikötő fejlesztési terveit, az LNG terminál tervezett megépítését, a tervezett mesterséges szigetet. Nagy érdeklődést keltett a gabona forgalom alakulása. Az év elejétől a kikötő kb. 50 millió tonna forgalmat ért el, mely 4 %-os növekedést jelent a tavalyi azonos időszakhoz képest, ebből kb. 11 millió tonna folyami forgalom volt. “A Konstancai kikötő január – október közötti gabona forgalma meghaladta a 16 millió tonnát, és ha 10 évre visszatekintenek, érzékelni fogják a forgalom megháromszorozását”, mondta a Kikötő kereskedelmi igazgatója. A magyar áruk Konstancai tranzittal folytatják útjukat Dél-Korea, Spanyolország, Irán, Kanada, USA, Oroszország és Ausztrália irányában.

A rendezvény célja, hogy kölcsönösen előnyös bilaterális partnerség valósuljon meg azzal a céllal, hogy növelje a különböző termékcsoportok áramlását és új áruáramlatokat találjon. A Konstancai kikötő tervei közt szerepel, hogy megerősítse a már létrejött partnerségeket és támogassa az új multimodális kapcsolatokat más kikötőkkel.

A rendezvény ideje alatt a résztvevőknek lehetőségük volt, hogy közvetlen kapcsolatot teremtsenek azonos érdeklődési körű üzleti partnerekkel, és ezáltal új lehetőségeket és megoldásokat fejleszthetnek ki a jövőben.

A budapesti látogatás során a Konstancai Kikötő delegációja meglátogatta Románia Budapesti Nagykövetségét, kétoldalú tárgyalásokat folytatott magyarországi szervezetekkel, és látogatást tett a Csepeli kikötőben.

(Forrás: Cuget Liber)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s