Románia vs. Magyarország az exportnál

Az Eurostat szerint, 2016 első 11 hónapjában Románia többet importált, mint exportált, holott magyar szomszédainknál a mérleg pozitív.

2016 január – november között Románia 53,1 Mrd. Euró értékben exportált és 61,8 Mrd. Euró értékben importált, így a kereskedelmi mérleg negatív, 8,8 Mrd. Euróval.

Összehasonlításként, Magyarország kereskedelmi forgalma nagyobb volt, pedig a lakóssága fele-, a területe pedeg kevesebb mint fele Romániával összehasonlítva, és még tengeri kijárata sincs. 2016 január – november között Magyarország 84,9 Mrd. Euró értékben exportált és 77,8 Mrd. Euró értékben importált, így a kereskedelmi mérleg pozitív, 7,1 Mrd. Euróval.

A különbözet a többi EU országnál jelenik meg, a tavalyi év 11 hónapjában Magyarországnak a kereskedelmi mérlege az EU országokkal pozitív, 9 Mrd. Euróval, holott Romániának a kereskedelmi mérlege az EU országokkal negatív, 7,8 Mrd. Euróval.

Románia másik EU-tag szomszédjának, Bulgáriának a kereskedelmi forgalma alacsonyabb. 2016 január – november között Bulgária 21,4 Mrd. Euró értékben exportált és 23,7 Mrd. Euró értékben importált, így a kereskedelmi mérleg negatív, 2,3 Mrd. Euróval.

Az EU legnagyobb exportőre Németország marad, mely 2016 első 11 hónapjában 1.112,8 Mrd. Euró értékben exportált és 874,5 Mrd. Euró értékben importált, így a kereskedelmi mérleg pozitív, 238,3 Mrd. Euróval.

(Forrás: Hotnews.ro)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s