Nőni fog a kelet-európai búzakivitel

A Rabobank alapján a Reuters tájékoztat, hogy a Fekete-tengeri és a Kelet-Európai országok tovább növelhetik a búzakivitelt az elkövetkező években.
Jelenleg a búzakivitelnek mintegy 40%-a Oroszországból, Ukrajnából, Kazahsztánból és a Duna-menti országokból származik (az utóbbi években az eladások jelentősen növekedtek, és termelési potenciáljuk tovább növekszik).
A Fekete-tenger térségének országainak versenyelőnye tovább növekedett, köszönhetően elsődlegesen az alacsonyabb szállítási költségeknek és a kedvező árfolyam alakulásának. A helyzet lehetővé teszi, hogy az orosz búza ára versenyképes legyen a délkelet-ázsiai piacokon az amerikai és ausztráliai búzával szemben, még a nagyobb távolságok ellenére is. Tanúi lehetünk a Duna-menti gabonához kapcsolódó közlekedési infrastruktúrális beruházások növekedésének
A keresleti oldalon, Ázsia esetében fontos tényező lesz a szárnyasok fogyasztásnak növekedése is, mely ugyancsak a gabonafélék, köztük a búza takarmány igény növelését eredményezi.

(Forrás: Economica.net)