A fekete-tengeri régió a világ első gabonaexportőre

„A Fekete-tengeri térség világelsővé vált gabonaexportőrjeként. A Konstancai kikötő jelenleg 100 millió tonna éves működési kapacitással rendelkezik, azaz 40% kapacitás feleslege van”, nyilatkozta Alexandru Crăciun, a Kikötő kereskedelmi igazgatója. A Fekete-tengernél a Konstancai kikötő mellett Ukrajna is rendelkezik még négy kikötővel, Oroszország pedig két kikötővel.
“Konstanca kikötőjének előnye, hogy lehetőség van a belső fejlesztésére, hiszen a kikötőben mintegy 1000 vállalat működik, és a gabonakereskedelem öt év alatt megduplázódott, több mint 20 millió tonnára. Ez vezetett a Bloomberg azon kijelentésére, mely szerint Konstanca jelenleg Európa legnagyobb mezőgazdasági termék hub-ja.”
A Konstancai kikötőben 10 gabonaterminál van, mely alkalmasösszesen több, mint 1,25 millió tonna gabona tárolására. A Konstancai kikötő gabona termináljai Szerbia, Magyarország, Bulgária és Ausztria mezőgazdasági exportját is végzik, és rakományokat küldenek Albánia, Algéria, Bangladesh, Brazília, Ciprus, Horvátország, Egyiptom, Etiópia, Izrael, Irak, Japán, Dél-Korea, Kuwait, Libanon, Pakisztán, Portugália, Grúzia, Németország, Görögország irányában.
(Forrás: Agerpres)