A Konstancai Kikötő Napja Budapesten

Több mint 180 szakember vett részt 2017 október 12.-én a XI. alkalommal megrendezett „Konstancai Kikötő Napja Budapesten” rendezvényen az Aquaworld Resort Budapest Hotel konferencia termében.
Marian Tanase, a kikötő vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy „ez az esemény nem a kikötői hatóságról, hanem a Konstancai kikötőbe tevékenykedő operátorokról, az általuk felkínált lehetőségekről és új beruházásaikról; azért vagyunk itt, hogy megtudjuk, mit tehetünk még a magyar partnerekkel való kapcsolatok fejlődésének érdekében”.
Marius Gabriel Lazurca, Románia budapesti nagykövete szerint (aki a Konstancai kikötő promóciós tevékenység előkelő híve) kiemelte, hogy érezhető az intenzívebb együttműködés Magyarországgal különösen olyan kérdésekben, mint a kereskedelem, a beruházások és a közlekedési kapcsolatok.
A legújabb információk bemutatása során, Andra Opreanu, a kikötő nemzetközi kapcsolatokért felelős osztályvezetője kitért a folyamatban levő beruházásokra, a fejlesztési tervekre, valamint a konstancai törekvésekre az új Selyemút fejlesztésének érdekében.
Magyarország és a konstancai kikötő közötti áruforgalom 2017 első kilenc hónapjában több mint 2,7 M to volt, ebből közel 2 M to gabona. Az előző év hasonló időszakában a forgalom 2,5 M to volt, az év végére pedig elérte a 3,7 M to-át, 2017-ben megvannak a feltételek a tavalyi értékek túlszárnyalásához. Magyarország számára a konstancai kikötőn keresztül elért partnerek: Argentína, Izrael, Grúzia, Dél-Korea, Ciprus, Spanyolország, Tunézia, Szudán, Marokkó, stb. A kemény versenyhelyzet ellenére, a Konstancai kikötő tovább erősíti Magyarországon a fő tranzitkikötői szerepet. Az eseményen résztvevő konstancai operátorok (Comvex, CSCT, Socep, TTS Operator, Silk Route Shipping) eredményesnek értékelték a számukra szervezett Business to Business üzleti találkozókat.
Az év első kilenc hónapjában a román tengeri kikötő forgalma 42.336.157 to volt, ebből a gabona 13.618.757 to volt.
(Források: Cuget Liber & Ziua de Constanta & Replica & Tomisnews.ro & Telegraf)