A Fekete-tenger és a Márvány-tenger közötti csatorna környezeti károkat okozhat

A Törökország elnöke, Recep Tayyip Erdogan által támogatott projekt a Fekete-tenger és a Márvány-tenger közötti csatorna építésével kapcsolatban nagy környezeti kockázatot jelentene – jelentette ki a World Wildlife környezetvédelmi szervezet.

A 45 km hosszú csatorna, amelynek építési szándékát 2011-ben jelentették be, messze a legkomplexebb Isztambulra vonatkozó projekt. A hatóságok azt állítják, hogy ez a vízi út csökkenti a nyomást a Boszporusz-szorosra, amely Isztambult ketté osztja és a világ egyik legforgalmasabb hajózási vonala. Ellenben a World Wildlife környezetvédelmi szervezet törökországi leányvállalata szerint az új csatorna „komoly károkat okozna az erdőkben, a védett területeken és a mezőgazdasági földterületen”.

A török hatóságok szerint a csatornán napi 160 hajóval lehet átkelni, ez egy új alternatívát jelent a hajóforgalom számára, különösen az olajtartályok számára, amelyeknek most még várakozniuk kell.

A múlt hónapban Cahit Turhan török közlekedési miniszter bejelentette, hogy a műszaki tanulmányozás befejeződött, és a tendert már meghirdethetik.

A Sabah török napilap egyik októberi száma szerint (mely a kormány jelentésére hivatkozott), a projekt körülbelül hét év alatt befejeződik, és 75 milliárd lírába (13 milliárd dollárba) fog kerülni.

(Forrás: Bursa)