A Constantzai Kikötő Napja Budapesten

Február 26-án Budapesten szervezték 13. alkalommal a Constantzai kikötő napját, mely esemény referenciává vált a közlekedés és a logisztika területén. Az Aquaworld Resort Budapestben szervezett rendezvény célja, hogy a Constantzai kikötő a magyar fuvarozók figyelmében maradjon, a magyar partnerekkel már felépített kapcsolatok szilárdabbak legyenek, és új partnerségeket felkutasson.
A Kikötőt kezelő Nemzeti Részvénytársaság mellett, más constantzai cégek is részt vettek, köztük Comvex, Romcargo Maritim, Socep, Silk Route Shipping, TTS, Umex.
A több mint 130 vendég (köztük a magyarországi Dunai kikötők-, a konténerterminálok-, a közlekedés és logisztika terület képviselői, a gabonakereskedők) együtt kerestek új üzleti fejlesztési lehetőségeket, megoldásokat a felmerülő problémákra, új partnereket és a hatékony együttműködés módjait. Costel Stanca vezérigazgató a rendezvény megnyitásakor kijelentette, hogy „Romániának és Magyarországnak, a Duna-menti országoknak különleges küldetésük van, hogy közös erőfeszítésekkel támogassák az EU Duna-stratégiáját, amelynek célja a hajózhatóság javítása, hiszen a folyó mindenki javára összeköti az európai országokat bármilyen határtól függetlenül, legyen az politikai, gazdasági vagy társadalmi. Célunk, hogy szoros partnerségeket építsünk ki Magyarország és más Duna-menti országokkal. A Constantza kikötő napja Budapesten ismét egy tökéletes esemény annak érdekében, hogy optimális keretet biztosítson a Constantzai üzletek megerősítéséhez, hiszen Constantza a legfontosabb Fekete-tengeri kikötő, Közép- és Kelet-Európa közötti tranzitkikötő.” A constantzai kikötő és Magyarország közötti teljes áruforgalom 2019-ben 2,5 millió tonna volt, ezen belül főleg szilárd ásványi üzemanyagok, gabonafélék, valamint trágya.
A panelbeszélgetésen a Kikötő mellett román és magyar partnerek vettek részt. Szóba kerültek olyan témák is, mint az intermodális forgalom Közel-Kelet – Constantza – Magyarország viszonylatban, a Constantzai kikötő fontossága Magyarország számára a Selyem úton, valamint a vasúti közlekedés javításának lehetőségei a Constantza – Magyarország útvonalon.
(Forrás: Ordinea)
(Forrás: Ziua de Constanta)
(Forrás: CT100.ro)
(Forrás: Focuspress.ro)
(Forrás: Cuget liber)
(Forrás: TomisNews.ro)