A fellendülés évében, a Fekete-tengeri személyhajózást legyőzte a koronavírus

A 2020-as évben úgy tűnt, hogy a tengeri hajók visszatérnek Constantzára, ám a járvány minden előrejelzést gyorsan megváltoztatott.
A Constantzai Kikötőt Kezelő Nemzeti Részvénytársaság által szolgáltatott adatok szerint 15 személyhajó érkezésére vonatkozó előrejelzés történt, melyből 10 tengeri hajó, de már 2021-re is 9 személyszállító hajó érkezését jelezték. A turisták visszatérését olyan évek előzték meg, amikor a tengerjáró hajók elkerülték a Fekete-tengeri térséget olyan politikai instabilitás miatt, mint például a Krím Oroszország általi csatolása, vagy az ukrán biztonsági helyzet. 2014-ben több mint 90 tengerjáró hajó érkezett Constantzába, majd 2015-től a hajók száma csökkenni kezdett, 2017-ben 4-re csökkent, illetve 2018-ban egyetlen hajó sem érkezett a Constantzai kikötőben. 2019-ben 21 személyhajó érkezett, ezek többsége folyami, több mint 3000 külföldi turistával.
Az „Adevarul” újságírói Costel Stanca vezérigazgatóval beszéltek a világjárványnak a kikötői tevékenységekre gyakorolt hatásokról. „Az év első két hónapjában rögzített forgalmi adatok eddig azt mutatják, hogy a koronavírus járvány még nem volt hatással az áruforgalomra a román tengeri kikötőkben. De még korai nyilatkozni, és lehetséges, hogy a következő időszakban változások történnek, különösen egyes árufajtáknál. Január és február hónapokban a román tengeri kikötőkben 10 millió tonnát meghaladó áruforgalom volt, ami 4,29%-kal növekedett az előző év azonos időszakához képest. Az érkező hajók száma is magasabb 2 087 hajó, szemben a 2019 januári és februári 1 881 hajóval”, nyilatkozta a vezérigazgató.
(Forrás: Adevarul)