A Romániai gabonaexportőrök rangsora

Három nemzetközi gabonakereskedő 1 milliárd Euró értékben exportált román gabonát 2021-ben.
A kínai Cofco csoport, az arab Al Dahra (aki Braila Nagyszigetét, Románia legnagyobb termőföld területét kezeli) és a Viterra (korábban Glencore Agriculture) együtt tavaly több, mint 1 milliárd Euró értékben exportáltak gabonát. A romániai gabonakereskedők 2020-ban több, mint 3,6 milliárd Euró értékben adtak el árut az ország határain kívül, ami Románia teljes agrár-élelmiszeripari termékexportjának (9,5 milliárd Euró) mintegy 41 százaléka.
Az exportált áruk értékét tekintve a legnagyobb kereskedő továbbra is a Cofco International Románia (korábban Nidera), a COFCO csoport része, Kína legnagyobb agrár-élelmiszeripari vállalata. A második és harmadik helyen az Al Dahra Agriculture Romania SRL és a Glencore Agriculture BV áll. A három cég együtt összesen mintegy 1 milliárd Euró értékben exportált.
Az Al Dahra Agriculture Romania SRL-t 2019-ben alapították. A gabonakereskedelemmel foglalkozó társaságot teljes mértékben az Egyesült Arab Emirátusokból származó Al Dahra International Investments LLC ellenörzi, mely az Al Dahra csoporthoz tartozik. Az Al Dahra a Közel-Kelet legnagyobb kereskedője és az Al Ain Holding része, amelyet Hamdan Bin Zayed Al Nahyan sejk tart ellenőrzés alatt.
A gabonakereskedelmi piac másik hét fő szereplőjének többsége multinacionális cég: CHS Agritrade Romania, Cargill Romania, ADM Romania Trading SRL, Global Grain International SRL, Ameropa Grains, CHS Europe SARL. Az egyetlen román gabonakereskedő a 7. helyen álló Cerealcom Dolj.
(Forrás: Economica.net)