A Konstancai Kikötő Napja Budapesten

A budapesti Park Inn Hotel by Radissonban 15. alkalommal került megrendezésre a Konstancai Kikötő Napja, a Kikötőt Kezelő Nemzeti Részvénytársaság (CN APM SA Constanta) szervezésében, a konstancai kikötőben rejlő lehetőségek népszerűsítése érdekében. „A rendezvény lehetőséget kínál a konstancai kikötő képviselőinek arra, hogy erősítsék meglévő üzleti kapcsolataikat magyar partnerekkel, de új együttműködések kialakítására is nyisson lehetőséget. Az előző rendezvények során az esemény a térség legfontosabb szereplőinek találkozási pontjává fejlődött ki a közlekedés, logisztika és agrárüzlet területén; a mostani rendezvényen több mint 140 résztvevő vett részt, 85 magyarországi, horvátországi és szerbiai cég képviseletében”, közölték a Kikötő képviselői.
A Kikötőt Kezelő Nemzeti Részvénytársaság mellett a kikötő referenciacégei is képviseltették magukat Budapesten: Chimpex, Comvex, Romcargo Maritime, Sea Container Services, Silk Route Shipping, Transport Trade Services, Umex.
Az eseményen jelen volt Románia magyarországi Nagykövete, Ő.E. Gabriel Cătălin Șopandă is. Ebből az alkalomból Florin Vizan, a CN APM SA Constanța vezérigazgatója elmondta: „A budapesti rendezvény a legjobb lehetőség a konstancai kikötői közösség és a magyar üzleti környezet közötti üzleti kapcsolatok erősítésére, valamint az új partnerségek kialakítására, amelyek hozzájárulnak a konstancai kikötőn keresztüli áruforgalom növekedéséhez. Tavaly a konstancai kikötő rekordforgalmat, 75,5 millió tonnát regisztrált”.
A megbeszélések során szó esett a Közép-Ázsia – Kaszpi-tenger – Fekete-tengeri szállítási útvonalak átalakításával, valamint a lengyel kikötőkkel és a Balti-tengerrel való kapcsolat fontosságával kapcsolatos témákról. A jelenlegi körülmények között új szolgáltatásokat lehet létrehozni és kínálni a hátországból, jelen esetben Magyarországról érkező ügyfeleknek, partnereknek, akik a konstancai kikötőn keresztül juthatnak új piacokra. Különös figyelmet fordítanak a Poti (Grúzia) és Karasu (Törökország) kikötőkkel kapcsolatos új, rendszeres Ro-Ro járatokra irányuló kezdeményezésekre.
A Kikötőt Kezelő Nemzeti Részvénytársaság képviselői bemutatták a közelmúltban befejezett, valamint a következő időszakra elindított fejlesztési projekteket, amelyek célja a román tengeri kikötők működési feltételeinek javítása, a kiszolgált áruforgalom tranzitfeltételeinek hatékonyabbá tétele a hinterland számára is.
A rendezvény során B2B találkozókra került sor a jelenlévő, a jelenlegi helyzethez igazodó új logisztikai láncok beindításában és fejlesztésében érdekelt cégek képviselői között.
(Focusspress.ro)
(Ordinea.ro)
(Forrás: Cuget liber)