Hutchinson konstancai fejlesztésben érdekelt

A Hutchinson Port Holdings (HPH) a világ legnagyobb kikötõi beruházója, fejlesztõje és operátora. Világszinten 30.000 alkalmazottal 292 mólót üzemeltet 24 ország 47 kikötõjében: Ázsiában, Közép-Keleten, Afrikában, Európában, Észak- és Dél-Amerikában, valamint Ausztráliában. Európában hat országban van jelen: Belgiumban, Németországban, Lengyelországban, Nagy-Britanniában, Spanyolországban és Hollandiában.

A cégcsoport számos más, közlekedési szolgáltatásokat teljesítõ vállalatot birtokol. 2007-ben a HPH 66,3 millió TEU-t kezelt, mely a világ konténerforgalmának kb. 13%-át képezi.

A Hong-Kongi óriás képviselõi október végén kezdték meg munkalátogatásukat a konstancai kikötõt kezelõ vállalatnál (CN APM SA Constanta). Érdeklõdésük kiterjedt a kikötõ teljesítõképességére és a tervezett infrastrukturális fejlesztésekre is. A tárgyalásokat követõen Constantin Matei, a konstancai kikötõ vezérigazgatója bejelentette, hogy a HPH cégcsoport egy új konténerterminál építésében érdekelt a konstancai kikötõ déli III mólón.

Érdeklõdésük abból ered, hogy a Fekete-tenger és Konstanca növekvõ szerepet játszanak a konténerforgalomban. Az új terminál megépítését más tényezõk is indokolják: a növekõ Európa-Ázsia közötti forgalom, az út rövidsége Közép-Európa felé, valamint a többi kikötõ túlterheltsége.

A konstancai kikötõ megfelelõ mélységet kínál a nagy konténerhajók számára és még távol áll a maximális fejlesztési lehetõségek határaitól. Az új beruházás egyedüli akadálya a fejletlen vasúti és közúti infrastruktúra lehet, mely nehezíti a konténerek továbbítását a kikötõbõl a kontinens irányába.

(Cuget Liber, 2008. október 31.)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s