Az IDU gázterminált avatott

Románia nem szenved hiányt projektekben a gáz területen. Jól állunk jó szándékban és projektekben, kevésbé jól a megvalósításokban. A Nabucco gázvezetéken 8 éve dolgoznak véglegesítés nélkül, egy amerikai tõke bevonással megépülõ konstancai cseppfolyósított gáz terminálról még 2000 elõtt kezdtek beszélni, 2006-ban egy qatar-i delegáció hasonló céllal tett látogatást Konstancán, 2010-ben pedig elindították az államközi AGRI projektet egy 10 mrd köbméteres földgáz terminálra.
Mindezen projektek, melyek körül nagy volt a hírverés, egy közös nevezõvel rendelkeznek: csak papíron léteznek. Márpedig ha az állam képtelen volt megvalósítani bármilyen tervet, a privát tõke megépítette Midian, alig egy év alatt, nem csak a Fekete tenger, hanem egész Európa legkorszerûbb cseppfolyósított gáz terminálját.
,,Stratégiai beruházás, egy jövõt érintõ területen" nyilatkozta Bogdan Idu, az Octogon Gas & Logistics SRL vezérigazgatója, az átadási ünnepségen.
A 23.900 nm-en fekvõ terminál 4.000 km gázt képes tárolni 10 db 400 km-es tartályba. A terminál vasúti, közúti és vízi csatlakozással rendelkezik, képes párhuzamosan 8 vasúti tartálykocsit és 2 közúti tartálykocsit feltölteni. A beruházás tartalmaz egy hajókikötõt is, melynek merülési mélysége 9,5 m, hossza 120 méter és képes 2.500 tdw-s hajókat fogadni. Az ürítést nagyteljesítményû, óránkénti 200-250 km hozamú szivattyúk biztosítják, melyek gáz-vesztességet kizáró berendezéssel is rendelkeznek. A terminál 20 munkahelyet teremtett.
A beruházás értéke 15 M Euro. A forgalmat elsõdlegesen a Fekete tenger térségébõl (Oroszországból, Grúziából) érkezõ gáz biztosítja, melynek végsõ rendeltetési helye a román belpiac, de az európai országok is.
A kivitelezõ Setraco Holding SA alelnöke kijelentette, hogy a tervezésnek és a neves amerikai és európai uniós gyártók berendezéseinek beépítésének köszönhetõ az a minõsítés, mely szerint a terminál Európa legkorszerûbb beruházása.
Ioan Balan, a konstancai kikötõ vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy a román kikötõkben egyedülálló beruházás nemcsak gyorsan valósult meg, hanem egy gazdasági válsággal sújtott évben is.

(Forrás: Cuget liber, 2010. október 8.) 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s