Bukaresti megbeszélés a Duna Stratégiáról

22 delegáció – köztük a 14 dunamenti ország képviselõi – egyeztetett november 8.-án Bukarestben a Duna Stratégiáról. Jelen volt Jose Manuel Barosso EU elnök, Boiko Boriszov bolgár miniszterelnök, Orbán Viktor magyar miniszterelnök, Jandranka Kosor horvát miniszterelnök, Vlad Filat moldáv miniszterelnök, Traian Bãsescu román köztársasági elnök, Emil Boc román miniszterelnök. A bukaresti esemény a harmadik kormányfõi szintû találkozó a Duna Stratégia ügyében, és egyben az utolsó a december 8.-i elfogadás elõtt, majd ezt követõen, 2011. áprilisában, a magyar elnökség ideje alatt történne az Európai Tanács általi elfogadás.
Románia számára a legfontosabb EU által finanszírozandó projektek: a Duna – Bukarest csatorna, két új dunai híd (Bechet – Oreahovo és Calarasi – Silistra), valamint a  kikötõi infrastruktúra korszerûsítése (Románia 12 folyami kikötõvel rendelkezik).
A Budapest – Bukarest – Konstanca közötti gyors vasúti vonal megépítése és egy dunamenti országok közti integrált közlekedési hálózat létrehozása is fontos Románia számára, nyilatkozta Emil Boc román miniszterelnök. ,,Románia számára legfontosabb egy dinamikus, versenyképes és fejlõdõ Duna-régió, egy integrált közlekedési hálózat és egy innovatív technológiákon alapuló környezetvédelmi monitoring rendszer megvalósítása" nyilatkozta a román miniszterelnök az Orbán Viktor miniszterelnökkel közösen kiadott nyilatkozatában.

(Forrás: Telegraf, 2010. november 8-9.)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s