Dunai problémák hatása az EU belvízi folyosóira

Az EU Fekete-tenger és Északi-tenger közötti folyami szállításra vonatkozó tervei stagnálnak, mert a Dunai feltételek javítását különböző nézeteltérések zavarják. A szállított áruk mennyisége a Dunán 80%-kal alacsonyabb, mint a Rajnán, mely a régió legforgalmasabb közlekedési folyosója. A Duna központi szerepet tölt be az Európai Bizottság azon szándékában, hogy a DMR csatorna által egy olyan használható útvonalat hozzon létre Ázsia és Észak-Nyugat-Európa között, mely a távolságot 3380 km-rel lerövidíti a jelenleg használt útvonalhoz képest. Így akár azonos távolságon is a folyami szállítás hatszor lehet olcsóbb, mint közúton, és háromszor olcsóbb, mint a vasúton.
Kikötői adatok azt mutatják, hogy 2011-ben a Konstancán átment forgalomnak negyede gabona volt, míg a konténerforgalom csak 14% (fele, mint a rotterdami kikötőben), és a romlandó áruk az összforgalomnak csak 0,1%-át képezték.
Az EU által a strukturális alapokból Dunára szánt források megfelelőek (700 M euro 2013 végéig).
A 2014-2020 közötti költségvetésre vonatkozó tárgyalások jelenleg folynak. A jelentősebb, EU és TEN-T folyosók költségvetése jelenleg 8 Mrd eurót tartalmaz (a jövő évet is beleértve), míg a 2014-2020 közötti időszakra javasolt összeg 32 Mrd euró.

(Forrás: Ziarul Financiar, 2012. október 5.)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s