Két terminált vesz át Konstancán egy amerikai óriásvállalat

Az amerikai ADM (Archer Daniels Midland), a világ négy mezőgazdasági nyersanyag-kereskedő óriásvállalatok egyike megállapodott, hogy átvegye a North Star Shipping és Minmetal gabona terminálokat a Constanta kikötőjébe. Az ADM eddig is 22%-kal részesedett a North Star Shipping-ben. Az ADM-et korábban Alfred Toepfer néven ismerték.

A megnevezett két terminál a harmadik, illetve a negyedik helyet foglalják el a kikötői rangsorban, 145.000 tonna, illetve 138.400 tonna tároló kapacitással. A két terminál együtt jelenleg is több mint 5 millió tonna rakományt (gabona, ásványi anyagok, műtrágya, növényi olaj, biodízel) kezel. A kapacitás, a stratégiai pozíció és a gyors rakodási tulajdonságok alapján az ügyletet 90 millió euróra becslik.

Az ADM és a román üzletemberek közötti megállapodás alig három hónappal követte az ugyancsak román üzletemberek tulajdonában levő United Shipping Agency és a kínai-holland Nidera közötti sikeres üzletet. Az ADM és a Nidera felvásárlásai is mutatják a multinacionális mezőgazdasági kereskedő cégek érdeklődését a Fekete-tengeri kijárat iránt, a konstancai kikötőn át. A multinacionális óriásvállalatok úgy tekintik a konstancai kikötőt, mint egy Dunához csatolt tölcsért, mely olcsó és hatékony vízi út segítségével gyűjtik, majd nemzetközi célállomások irányába továbbítják az árut.

Jelenleg a konstancai kikötőben a nemzetközi tőke a tíz legnagyobb gabonaterminál tárolókapacitásának 88%-át birtokolja, azaz 918.000 tonna kapacitást. A román tőkével működő kikötői gabonaterminálok: Niva Prodcom, Silo-port és Socep.

A tranzakciót követően, a kikötőben a gabonatárolók rangsorában az amerikai ADM lesz az első (a North Star Shipping és a Minmetal terminálok), követve a kínai-holland Nidera (United Shipping Agency terminál) és a svájci Ameropa (Chimpex terminál) által.

Az ADM romániai forgalma 643 millió Euro, a globális éves forgalma pedig 89 milliárd dollár, melyet 30.000 alkalmazottal valósít meg.

(Forrás: Ziarul financiar)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s