Menetrend szerinti járat Konstanca és Isztambul között

2016 tavaszától Konstancát és Isztambult ismét összekötheti egy menetrendszerinti járat. Ma este indul egy kísérleti járat és ha minden a tervek szerint halad, a Törökországba történő export költségei sokat csökkenhetnek. Egy ilyen járat korábban is létezett, de a török hajótulajdonosok a román bürokrácia miatt Bulgáriába áthelyezték. A ma esti kísérleti járatnak célja, hogy az utolsó szervezési részleteket véglegesítse.

A ma esti kísérleti járaton 48 Dacia Duster személygépkocsi van. A küldemény nagy részének a címzettje a Renault Csoport. A fedélzeten vannak még konténerek, pótkocsik, félpótkocsik és kamionok. Az utolsó futam ilyen járat négy évvel ezelőtt zajlott le. A török cég felhagyott a komp üzemeltetésével az ellenőrzések módja miatt. A hajót esetenként ellenőrzésre akár két napig is a kikötőben tartották. Most, a műveleteket sokkal gyorsabbra tervezik, hiszen fejlesztéseket végeztek az informatikai és a felügyeleti rendszerben. Az esti próbaüzem ezeket a rendszereket teszteli.

A tavaly a Románia és Törökország közötti kereskedelem elérte az 5,8 milliárd dollár szintet, Törökország az ötödik legnagyobb kereskedelmi partnere Romániának.

(Forrás: Digi24.ro)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s