Megháromszorozódott a forgalom Konstanca és Magyarország között

KONSTANCA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT A FORGALOM MEGHÁROMSZOROZÓDOTT 2015 ELSŐ 9 HÓNAPJÁBAN

2015. november 19-én szervezték meg a IX. “Konstanca Kikötő Napja Budapesten” rendezvényt, melynek már hagyománya van Magyarországon, és várakozás előzte meg a fuvarozásban és a logisztika területén tevékenykedő szakemberek körében.

A konferencián mintegy 180 résztvevő volt jelen a közép- és nyugat-európai, valamint romániai gazdasági, közlekedési, logisztikai és kereskedelmi szakterületekről. Az érdeklődés középpontjában a fejlődő együttműködési kapcsolatok és megoldásokat voltak, melyek növelhetik az áruforgalmat Konstanca és a magyarországi dunai kikötők között.

Ambroziu Duma, a kikötő üzemeltetési igazgatója hangsúlyozta látványos forgalomnövekedést az év első kilenc hónapjában, az előző év azonos időszakához képest. “Szeptember végéig 4.930.000 tonna áru mozgott a konstancai kikötő és Magyarország között. Ez jelentős növekedés, hiszen ugyanebben az időszakban az egy évvel korábban csak 1.690.000 tonna forgalom volt” mondta Ambroziu Duma. A többség gabona volt (3,24 millió tonna 2015-ben, 0,86 millió tonna 2014 szeptemberéig), valamint a szilárd ásványi tüzelőanyagok (1,35 millió tonna 2015-ben, 0,61 millió tonna 2014 szeptemberéig).

A konstancai kikötő magyarországi képviselője, Erdélyi László, hangsúlyozta ezen eredmények fontosságát az erős piaci verseny kontextusában: “Rekord forgalmat értünk el, az eddigi legnagyobbat. Az év végéig átlépjük az 5 millió tonna határt, így a konstancai kikötő megerősíti az első helyét a helyi piacon, dupla akkora forgalommal, mint a konkurencia”.

A román Nagykövet, Alexandru Victor Micula, úgy véli, hogy a legdinamikusabb része a román-magyar stratégiai partnerségnek a gazdasági együttműködés. „2010 óta a kétoldalú kereskedelemben a rekordot rekord követi. A rendelkezésünkre álló adatok alapján, a tavalyi 7,35 milliárd forgalmat 2015-ben túlszárnyaljuk”, mondta a nagykövet.

Szalma Béla, Magyarországi Dunai Kikötők Szövetségének elnöke megkongatta a vészharangot a Dunára, ahol június óta az alacsony vízszint nehézségeket okoz a hajósoknak.

A Konstanca Kikötő Napja Budapesten rendezvény célja a konstancai szolgáltatások előnyeinek ismertetése, új lehetőségek megteremtése, alkalmat adni az üzletembereknek új kapcsolatok létrehozására.

A B2B Meeting során a Chimpex, Comvex, Socep, TTS, Umex és United Shipping Agency képviselői több magyarországi cég képviselőivel találkoztak.

Az eseményt az üzleti közösségek mérföldkőnek tekintik a régióban és jó üzleti lehetőségnek a partneri megbeszélések tekintetében, ahol évente találkozhatnak a kétoldalú forgalom szereplői, azaz a konstancai kikötő, a dunai kikötők, operátorok, ügynökök, stb.

„Szeretném, ha ez az esemény egy igazi segítség lenne a partnereink számára, akik kihasználva a konstancai kikötő előnyeit, hozzájárulhatnak a kétoldalú román-magyar kapcsolatok bővítéséhez a hajózásban és az intermodális fuvarozásban. Tudnunk kell, hogy ugyanabban a csónakban evezünk, közösek a céljaink és csak együtt tudjuk növelni az üzletet”, mondta Ambroziu Duma, üzemeltetési igazgató.

“A Konstanca Kikötő Napja Budapesten rendezvényünk a vállalatunk stratégiájának része a szolgáltatások támogatásának területén azzal a céllal, hogy tovább vonzza a tranzitforgalmat és erősítse a regionális elosztó központ szerepet” nyilatkozta Valeriu Ionescu, a kikötő vezérigazgatója.

(Források: Replica, Radio Constanta, Telegraf, Cuget Liber, Ziua de Constanta, Puterea)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s