A Duna – Fekete-tenger csatorna születésnapja

36 év telt el a Duna-Fekete-tenger csatorna átadásától, amelyet 1984. május 26-án a román állam korábbi vezetője, Nicolae Ceausescu nyitott meg.
A Duna – Fekete-tenger hajózható csatorna összeköti a dunai Cernavoda kikötőt a Constantza, Midia és Navodari Fekete-tengeri kikötőkkel, és körülbelül 400 km-rel lerövidíti az utat Constantzáig.
Szuez és Panama után ez a világ harmadik legnagyobb csatornája.
A csatorna átszeli Cernavoda, Saligny, Mircea Voda, Satu Nou, Medgidia, Castelu és Poarta Alba településeket, majd itt ketté válik. A déli ág Basarabi és Agigea településeken halad át. A Poarta Alba -Midia Navodari csatorna néven ismert északi ág (amelynek hossza 31,2 km, mélysége 5,5 m és szélessége 50-66 m) Nazarcea, Constantza, Ovidiu és Navodari településeken halad át.
A csatorna építése megközelítőleg 2 milliárd dolláros beruházást igényelt. Az eredeti becslések szerint a beruházás megtérülése 50 év alatt volt várható. A csatorna üzemeltetése azonban mintegy 3 millió euró éves bevételt eredményez, ami azt jelenti, hogy a beruházás megtérülése több, mint 600 év.
(Forrás: Ziua de Constanta)