A „Konstancai kikötő Napja Szerbiában” hagyománya Újvidéken folytatódik

2022. szeptember 22-én, az újvidéki Sheraton Hotelben került sor a 14. alkalommal megrendezett Konstancai kikötő Napja rendezvényre, amelyet a Konstancai kikötő kezelője (CN APM SA) szervezett szerbiai képviselete révén. Két év kihagyás után a rendezvény visszatért Szerbiába, ahol a konstancai kikötő képviselői ismét találkozhattak szerbiai partnereikkel, és megerősítették együttműködésüket a dunai és az egész térség kikötőinek képviselői előtt. A rendezvényen 200 fő vett részt, 68 szerb, horvát, montenegrói, holland és svájci cég képviseletében. A kikötő kezelője mellett hat referenciacég képviseltette magát a kikötői platformon: Comvex, Chimpex, CSCT, SCS, TTS és Umex. A rendezvényen részt vett Románia szerbiai nagykövete, Silvia Davidoiu is.
A konstancai kikötőn keresztül 2021-ben 8,9 millió tonna, 2022 első 6 hónapjában pedig 4,1 millió tonna árut kezeltek Szerbiai viszonylatban. A konstancai kikötőn áthaladó szerbiai áruk Dél-Koreába, Spanyolországba, Iránba, Egyiptomba, Portugáliába, Irakba, Szudánba, Libanonba, Törökországba, Olaszországba kerültek.
A rendezvényen szó esett a közlekedési útvonalak átalakításával kapcsolatos témákról is, valamint népszerűsítették a konstancai kikötő új kapcsolatait, például a 2022 májusában felavatott Poti-Constanta vonalat, amely egyre vonzóbbá válik a konténeres forgalom számára. A szerb partnerek ugyanakkor érdeklődtek az új, projektstádiumban lévő Románia-Törökország Ro-Ro vonal megvalósításáról.
(Forrás: Cuget liber, Ordinea, Jurnalul)