Románia regionális metallurgiai központ lehet

Az osztrák Voestalpine csoport 7 milliárd euro értékû kohászati beruházás megnyerésének versenyében Konstanca és Odessza továbbjutott. A tervezett éves kapacitás 5 millió folyékony acél lenne. A Voestalpine Romániára és Ukrajnára korlátozta a Fekete-tengeri beruházás elhelyezési szándékát, kizárva Bulgáriát és Törökországot – jelezte a bécsi "Der Kurier", az információ forrásának megnevezése nélkül.

Mindkét változatnak vannak elõnyei és hátrányai. Ukrajna mint a világ harmadik legnagyobb acéltermelõje nem EU-tag, így korlátozottak az EU-ba irányuló export kvótái. Ezzel szemben Odessza kedvezõ az ukrajnai vasérckitermelés szempontjából, illetve engedékenyebb a szén-dioxid kibocsátásának szabályozása. Romániának mint EU-tagnak stabilabb a jogi és politikai háttere, ellenben szigorúbb a környezetvédelmi szabályozása. Ezenkívül a belvízi hajózás biztosítaná a késztermékek olcsóbb eljuttatását.

A "Der Kurier" szerint a Voestalpine a döntést szeptemberben fogja meghozni. Az új gyár 5.000 új munkahelyet kreál, és a termelés egésze exportra fog készülni.

(Financiarul, 2008. május 27.)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s